Waarom het Netwerk Tegen Armoede?

Via het Netwerk tegen Armoede wil CUBZZ kinderarmoede op school optimaal aanpakken. Zoals steeds steunt CUBZZ bestaande organisaties die kunnen aantonen dat ze zich op een efficiënte en impactvolle manier inzetten voor kinderen. In het Netwerk tegen Armoede formuleren mensen in armoede vanuit hun ervaringen oplossingen om armoede en sociale uitsluiting structureel aan te pakken. Projecten die aan verschillende aspecten van kinderarmoede werken, kunnen bijdragen aan structurele oplossingen. Netwerk tegen Armoede steunt en begeleidt verschillende projecten in Brussel en Vlaanderen. Zo ook projecten rond kinderarmoede op school.

Kinderarmoede is als een draak met heel veel koppen, die op heel veel verschillende manieren een kind de kansen ontzegt die het nodig heeft om met al z’n talenten aan de slag te gaan. Lege brooddozen zijn een gekend probleem, kinderen zonder mama of papa die hen helpt met hun huiswerk, kinderen die niet meekunnen op bos- of zeeklassen omwille van de té hoge schoolrekeningen, kinderen die in de winter zonder kousen of met een dun zomerjasje op de speelplaats staan, kinderen die in de winter ’s middags geen verse soep krijgen en te horen krijgen dat mama eerst de schoolrekening moet betalen, … het zijn allemaal zaken die kinderen beperken in hun kind zijn én in het toegroeien naar dat vat vol potentieel waarmee ze geboren zijn.

Bij mijn eerste contact met de mensen van het Netwerk tegen Armoede kwam ik ‘bruggenbouwers tegen’. Mensen die een maatschappelijk probleem zien, en het wil oplossen door de verschillende actoren in de samenleving errond samen te brengen. Ze vertelden me hoe in hun visie een duurzame oplossing voor het probleem enkel kan ontstaan en kan werken indien ze gedragen wordt door al deze pijlers. Een zuiver caritatieve insteek is een gesubsidieerd model, een pure commerciële opzet gaat vaak gepaard met foute doelstellingen. Zonder overheden en publieke instanties is het vaak moeilijk om het nodige kader te hebben en verder is een al-dan-niet goed bedoelde paternalistische aanpak vaak een dooddoener omdat de mensen waarom het gaat, te weinig gehoord worden en al helemaal niet betrokken bij de oplossing. Met andere woorden, ik ontmoette vooral mensen met een duidelijke visie, een zin voor strategische aanpak en een frisse open geest om op zoek te gaan naar synergieën en partnerships.

CUBZZ gaat z’n samenwerking met het Netwerk tegen Armoede geleidelijk aan verder uitbouwen. De projecten die we steunen, zullen telkens eerst grondig geëvalueerd worden. We starten met een concreet project rond huiswerkbegeleiding in een aantal Brusselse scholen. Daarna breiden we verder uit naar projecten in Vlaanderen en Wallonië. Allemaal projecten die zijn opgezet om een concreet aspect van kinderarmoede aan te pakken in onze Belgische scholen.

Keer geregeld terug naar onze ‘projecten’-pagina om te zien welke concrete projecten rond kinderarmoede op Belgische scholen we met CUBZZ concreet steunen. Indien jij zeker één van deze projecten wil steunen, tik dan de unieke code in bij dit project, telkens je een CUBZZ-product koopt. Je unieke code vind je op de verpakking van elk individueel CUBZZ-product.